KENT YAŞAMININ KENTLİLERİN KİŞİLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: SİMMEL YABANCILAŞMA KAVRAMI

The Effects of Urban Life on the Personality of Urbanites: Simmel's Concept of Alienation

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Yabancılaşma, Kentleşme, Modern Kent, Kente Yabancılaşma

Özet

Kentler, hem insanlığın tarihsel birikiminde hem de insanlığın geleceğinin şekillenmesinde belirleyici olmuştur. Zira kentlerin ortaya çıkışı ile uygarlığın gelişmesi arasında yerleşik bir paralellik vardır. Çağdaş dönemde kentleşme, modern toplumların baskın bir özelliği olarak ortaya çıkmış ve kentlerin kolektif varoluşumuz üzerindeki derin etkisini yansıtmıştır. Kentlerin büyümesi/genişlemesi katlanarak artmış ve bunun sonucunda kentsel yaşam deneyimi modern insan varoluşunun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Kentleşmenin bireyler üzerindeki etkisini analiz etmek için kullanılan başlıca teorik çerçevelerden biri Georg Simmel’in ‘’Metropol ve Zihinsel Yaşam’’ teorisidir. Bu teori, modern kentsel çevrenin insan davranışlarını ve sosyal etkileşimleri nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Bu çalışma, Simmel’in kentleşme ve yabancılaşma teorilerini, günümüzün küresel kentleşmesi  bağlamındaki önemlerini ortaya koymak amacıyla inceleyecektir. Kentleşme sürecinde yabancılaşma kavramı ve bireyler üzerindeki etkileri tartışılacak, ayrıca modern kentlerin insanlarda meydana getirdiği değişimler ve bu değişim sürecinin bir aşamasını oluşturan kentsel yabancılaşmanın izleri araştırılacaktır

Referanslar

Aybar, Ş. (1995). Yabancılaşma ve Yabancılaşmanın İş Tatmini Üzerindeki Etkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Coştu, Y. (2009). Toplumsallaşma Kavramı Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 3.

Debnath S. (2021). Feuerbach’s Concept of Religious Alienation and its Influence, Tattva-Journal of Philosophy 2021, Vol. 13, No. 1, 29-42.

Görmez, K. (1991). Şehir ve İnsan. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları

Hatley K. (1989). The Development Of The Concept Of Alıenatıon From Hegel To Marx: Its Relatıonshıp To The Perennıal Phılosophy, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Graduate College of the Oklahoma State University.

Jung, W. (1995). Simmel yaşamı, sosyolojisi, felsefesi, çev. Doğan Özlem. Ark Yayınevi.

Kaya, M. (2012). Klasik Sosyolojik Perspektifte Modernleşme Tartışmaları, Birey ve Toplum, Cilt:2, Sayı:4, 111-132.

Kızılçelik, S. (2000). Sosyoloji Yazıları II. Ankara: Anı Yayıncılık

Kiraz, S. (2011). Yabancılaşma sorunu ve Hegel, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversites Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Loo, Hans Van Der, Willem Van Reijen (2006). Modernleşmenin Paradoksları. (Çeviren: Kadir Canatan). İstanbul: İnsan Yayınları

Özer, G. (2016). Modern Kentte Yabancılaşma: 19. Yüzyıl Paris’i ve 21. Yüzyıl İstanbul’undan Deneysel Kesitler, Yüksek Lisans Tezi,İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Özdemir, E. (2010). Kentin Tanımlanmasında Sosyolojik Yaklaşımlar: Toplumsal Süreç ve/veya Mekânın Çözümlenmesi, İdealkent, Sayı:1 (Mayıs). 444-447.

Özyurt, C. (2007). YirminciYüzyıl Sosyolojisinde Kentsel Yaşam, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:10, Sayı:18, s.111-126.

Simmel, G. (2005). Metropol ve Zihinsel Yaşam. Şehir ve Cemiyet. (Çeviren: AhmetAydoğan). İstanbul: İz Yayıncılık, 167-184.

Simmel, G. (2008). Moda Felsefesi. Modern Kültürde Çatışma. (Çevirenler: T.Bora-N.Kalaycı-E.Gen). (5.Baskı). İstanbul: İletişim Yayınları, 103-134.

Simmel, G. (2009). Bireysellik ve kültür, çev. Tuncay Birkan. Metis Yayıncılık.

Simmel, G. (2009). Metropol ve Zihinsel Hayat. Bireysellik ve Kültür içinde (317-329). Metis Yayınları

Simmel, G. (1950a), The Metropolis and Mental Life, (In.) The Sociology of.

Suğur, S. (2011). Klasik Sosyoloji Tarihi. Eskişehir, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını

Şimşir, B. Z., (2021). Yabancılaşma Kavramı Ekseninde Kente Yabancılaşma Algısını Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma: Karaman İl Merkezi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tekin, Ö. A. (2012). Yabancılaşma ve beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler: Antalya Kemer’deki beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerinde bir uygulama. Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi.

Turut, H., Özgür, E. M. (2018). Klasik Kent Kuramlarından Eleştirel Kent Kuramlarına Geçiş Bağlamında Kentleri Yeniden Okumak, Ege Coğrafya Dergisi, Cilt:27, Sayı:1, 1-19.

Turner, Beeghly, Powers, Jonathan H., Leonard, Charles H. (2010). Sosyolojik Teroinin Oluşumu (Çeviri: Ümit Tatlıcan). Bursa: Sentez Yayıncılık.

Uzun, Ö. (2022). Kentsel Mekanda Yaşanan Yabancılaşma Bağlamında Kamusal Sanatın Yeri ve Önemi, İzmir Kıyı Bandı Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Yayınlanmış

2024-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

Keleş, ahusena, & Cengiz, E. (2024). KENT YAŞAMININ KENTLİLERİN KİŞİLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: SİMMEL YABANCILAŞMA KAVRAMI: The Effects of Urban Life on the Personality of Urbanites: Simmel’s Concept of Alienation . International Journal of Global Politics and Public Administration, 1(2), 93–103. Geliş tarihi gönderen https://glopajournal.com/index.php/pub/article/view/17

Benzer Makaleler

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.